Slogan
Suomalainen kuvantamisen osaamiskeskus
Näytä valikko ►

Rintojen kuvantaminen

painikeMammografia_alasivukuva2Mammografia_alasivukuva1

Mammografiakuvaa otettaessa rinta pysyy paikallaan kahden levyn välissä myötäilevän puristuslevyn avulla. Tutkimuksessa otetaan kuvat kahdessa suunnassa.

Mammografiaan liitetään usein täydentävä ultraäänitutkimus. Käyttämällä molempia tutkimusmenetelmiä saadaan parempi kokonaiskäsitys rintojen normaalista rakenteesta ja mahdollisista muutoksista.

Mitä tutkitaan?

Mikä tahansa rintaoire edellyttää hakeutumista perusteellisiin tutkimuksiin.

Yleisin rintasyövän oire on rinnassa tuntuva kyhmy. Kainalossa tuntuva suurentunut imusolmuke saattaa myös olla syövän ensioire. Rintasyövän voi joskus paljastaa nännistä erittyvä kirkas tai verinen neste.

Mahdollisia rintasyövän oireita ovat myös rintarauhasen punotus ja turvotus, ihovetäymä, nännin tai nännipihan ihottuma tai rinnan uusi kipuoire

Kuvantamistutkimuksilla voidaan todeta hyvän- ja pahanlaatuiset rintamuutokset. Jatkotutkimuksena otetaan tarvittaessa ohut- tai karkeaneulanäyte.

Tietoa magneettimammografiasta

Magneettimammografia on yksityiskohtaisin rintojen kuvantamismenetelmä, joka antaa tietoa sekä anatomiasta että toiminnallista tietoa rintojen verenkierrosta. Verenkierron analyysia varten tarvitaan vaiheittainen varjoainetehosteinen kuvaus.

Tutkimus tehdään potilaan maatessa vatsallaan, rinnat erityisvalmisteiseen kuvauskelaan aseteltuna. Molemmat rinnat kuvataan samanaikaisesti. Tutkimuksen kesto asetteluineen on noin 30 minuuttia.

Lähettäminen magneettimammografiaan

Tutkimusta varten tarvitaan erikoislääkärin lähete. Potilaan mammografia- ja ultraäänikuvat sekä mahdolliset biopsiavastaukset pyydetään toimittamaan Koskimagneettiin etukäteen.

Lataa esite »